Pendapat Kritis

RSS Feed

Main-main sumpah

Saya melihat seolah-olah ada suatu trend sekarang bahawa sesiapa sahaja boleh membuat kenyataan dengan bersumpah sesuka hati mereka di dalam masjid, tanpa dibayangi lunas-lunas Syariah dan saksi yang adil. Terbaru, Timbalan Perdana Menteri, al-Ustaaz Najib Razak al-Mongoliani pula telah bersumpah di masjid bahawa beliau tidak kenal Altantunya Shaariibuu secara peribadi, yang sebelum ini telah dikaitkan dengannya.

Datuk Seri Najib Razak malam tadi bersumpah secara Islam di Masjid Jamek Guar Perahu dekat sini bahawa beliau tidak kenal dan tidak ada kaitan dengan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu yang mati dibunuh pada 2006 di Puncak Alam, Selangor.

Timbalan Perdana Menteri itu berkata: ““Walaupun ini bukan sumpah rasmi yang dibuat atas al-Quran.

“Wallahi, Wabillahi, Watallahi, saya tidak kenal dan tidak ada kaitan dengan wanita warga Mongolia Altantuya (Shaariibuu),” katanya pada akhir ucapannya di majlis penyampaian bantuan RM1.4 juta di Masjid Jamek Guar Perahu dekat sini.

Sebenarnya saya melihat perlakuan-perlakuan seperti ini sebagai sesuatu yang membimbangkan kerana ia seolah-olah mengetepikan hukum Syariah di mana saksi-saksi diperlukan untuk kenyataan bersumpah agar ia dinilai secara adil oleh hakim. Malah perlakuan seperti ini menyamai sifat orang-orang kafir, terutamanya golongan Kristian yang sememangnya amat gemar melakukan acara bersumpah secara terbuka di dalam gereja ataupun meletakkan tangan mereka di atas Alkitab. Saya berharap Majlis Fatwa Kebangsaan dapat menilai kes-kes bersumpah secara terbuka seperti ini dan mengeluarkan fatwa mengenai penyakit “main-main sumpah” yang dilakukan oleh segelintir umat Islam pada masa kini.

24 Ogo

1 komen »

  1. Sigh. Tiba-tiba sahaja melibatkan orang kristian dalam mengeluarkan pendapat. Kadang-kadang kenyataan kamu itu benar-benar menyinggung.

    Tolong hormati kawan, sahabat dan kenalan kamu yang ada memegang kepercayaan Kristian.

    [MENJ: Why don’t you just shut up?]

    Komen ditulis oleh Loudspeaker — Ogos 26, 2008 @ 8:17 am

Tinggalkan komen anda

Bedøvende kondomer er for alle mænd Kondomer med bedøvende creme er ikke kun for dig, der kommer meget tidligt i samlejet. Det er nemlig ikke din fejl, hvis du kommer hurtigere end din kvinde, for kvinder har af hormonelle årsager brug for at blive stimuleret i længere tid for at opnå orgasme. Prøv et Bedøvende kondom her.